Vesi, kosteusvaurio, puutteelliset kattoläpiviennit

Kuvaus

Asukas kertoi rivitalohuoneistonsa olohuoneen / pyörävajan välisen seinän yläosan tapettiin tulleen ruskeita valumajälkiä kevään aikana.

Seinässä oli ollut jälkiä aikaisemmin, mutta nyt ne olivat suurentuneet, lisäksi asukas kertoi myös liesituulettimesta tippuneen vettä ajoittain sähköhellalle.

 

Rakenne:

Huoneiston seinäpinnoitteena tapetti, jonka alla cyproc-levy puuronko, jossa lämmöneriste ja pyörävajan puolella cyproc-levy pinnoitteena maalipinta.

Seinän paksuutta ja höyrysulun olemassa oloa ei selvitetty, yläpohjarakenne levytys, jonka pinnoitteena ruiskutus vetonit, aluskoolaus höyrysulku ja puhallusvilla n. 200- 250 mm.    

 

Havainno: Asunnon yläpohjan lämpöeristys epätasainen, ilmastoinnin läpivientiputkien eristykset heikkoja ja niissä oli puutteita.

Huoneiston olohuoneen sisäseinän yläosassa oli nähtävissä veden aiheuttamia tummentumia seinätapetissa, kyseisen seinän takana sijaitsee lämmin pyörävaja.  

Pyörävajan yläpohjan puhallusvillan eristyksessä puutteita, eristevahvuudet vaihtelee 50- 150 mm:n  välillä / tallottu.

 

Suositukset:

Yläpohjien putkiläpivientien lämpöeristeet kunnostus, yläpohjaeristeet tulisi myös korjata tasaisiksi, vahvuus erojen vuoksi.

Pyörävajan yläpohjan puhallusvilla eristeiden poisto ja höyrysulun tarkastus sekä runkopuiden kosteusmittaus ja kattolevyjen korjaus / uusiminen.

Asunnon seinäpinnoitteiden korjaus.

Purkukohteiden suojaus ja alipaineistus.

   

Tehtyjä purku-, lisätarkastus toimepiteitä:

  • Poistettu villat varaston yläpohjasta ja havaittu vuotoveden päässeen höyrysulusta naulanreikien tms. epäjatkuvuuskohtien kautta.
  • Havaittu varaston katon puurungon olevan irti kattotuoleista.
  • vesivuotoa havaittu vesikaton läpivienneistä, joissa sekä aluskatteen läpivienti, että vesikaton tiivistykset olivat puutteelliset.
  • Asunnon 1 yläpuolelta siirretty villat syrjään ja tarkistettu vauriot => vauriomekanismi ja vuotojen leviämisreitit olivat samat kuin varaston yläpohjassa.
  • Tarkastettu yläpohjien eristeiden riittävyys, eristepaksuus oli noin 400 mm, riittävä, erissteet osittain tallattu kuopalle.
  • Vedet pääsevät yläpohjaan puutteelisesta aluskatteen läpivienneistä sekä vesikaton pellityksen kittauksista

 

 

Tehdyt toimenpiteet

  • Saneerattu
  • Työtunnit: 23 -27h

Lisätietoja