Vesi, kosteusvaurio kattovuoto

Kuvaus

Vaurio huoneistojen katoista oli alkanut tippua vettä sään lauhtuessa, asunnot ovat vierekkäiset mutta käynti niihin tapahtuu eri rapuista, asunnoilla yhteinen ullakkotila.

 

Rakenteet pääpiitetittäin:

Ullakon lattia pintabetonia, jonka alla eristetila, räystäällä julkisivutiiliseinän yläosa, huoneistojen katot ovat ullakon eristetilan pohjabetonia.

Asuntojen lattiat alalaattapalkistojen varassa rakennusjäte eristetiloineen, huoneistojen pintalattiat leveää ponttilautaa.

 

Vuotomekanismi: 

Ullakolla päätyräystään ja julkisivuseinän välissä on useiden senttien rako, josta lumi ja jää kulkeutuu seinän päälle, sään lämmetessä jäätynyt alue sulaa ja vedet valuvat vähitellen ullakon eristetilaan ja alapuolisiin asuntoihin.

Lisäksi muutaman ullakkoikkunan kohdalla oli orastavaa vuotoa, lumen ja jään sulaessa niiden edessä, ikkunoiden karmit olivat monesta kohtaa läpimärät ullakon puolella.

Myös peltikatteen saumoista saattaa lumensulamispaineen takia vuotaa vettä ullakkokomeroihin, osa komeroista oli tyhjiä ja osa lukittu ja täynnä tavaraa.

Asunnot mitattu pintakosteudenosoittimella ja todettu märäksi ==> vertailuarvot olivat yli kaksinkertaiset kuivaan alueeseen verrattuna.

 

Vaurio asunto 1:

Olohuoneen katosta, halkeaminen kohdalta tippui vuotovettä tarkastushetkellä, vettä oli valunut irtaimiston päälle sekä lattiapinnalle, asukas oli asentanut astioita vuotokohtien alle.

Katto oli märkä koko leveydeltä noin 1 m päähän julkisivusta.

Olohuoneen päätyseinä oli märkä samalla alueella ikkunasmyygeineen, samoin olohuoneen vaatekomeron katto.

Vaurio asunto 2:

Keittiön katosta tippui halkeamien kohdalla vuotovettä tarkastushetkellä, joka oli kastellut irtaimistoa ja sitä valui myös lattiapinnalle.

Keittiön katto oli märkä koko leveydeltä noin 1 m päähän julkisivusta, keittiön katossa oli myös muualla halkeamia ja kopoja alueita, ne eivät liity vuotovahinkoon.

Ullakko:

Lumi ja jää suli räystäiden luona julkisivuseinän päällä, sään lauhtumisesta johtuen, lähes koko julkisivun alueella, vuotovettä valui ullakon ikkunoista sen rakenteisiin ja eristetilaan.

 

Suositukset:

 Peltikatto:

Lumien ja jään pudotus sekä poisto räystäiltä ja syöksytorvista.

Ullakko:

Eristeiden poistoa vuotoalueilta mahdollisuuksien mukaan.

Räystäiden läheisyydessä olevien säilytys komeroiden tyhjennys.

Vaurio asunnot 1 ja 2:

Märkien seinä- ja kattopinnoitteiden rouhiminen ja rakenteiden kuivaus.

Lattian eristeiden kosteusmittaus poranreikä mittauksin => tarvittaessa eristeiden poisto.

Tehdyt toimenpiteet

  • Saneerattu
  • Työtunnit: 4 - 7h

Lisätietoja