Vesi, tulvavesivuoto kellaritilaan

Kuvaus

Omakotitalon kellariin oli tulvinut runsaasti vettä useita vuosia aiemmin.
Omistaja tilasi PS-Palosaneeraus Oy:tä tarkastusmittauksia kellarikerrokseen.

Rakenteita oli yritetty kuivata koneellisesti heti vahinkotapahtuman jälkeen, siinä onnistumatta ==> kellaritilan lattia ja seinärakenteita purettu.
Sauna- ja pukuhuoneen osalta oli tuolloin päätetty, ettei niiden lattioiden purku ole välttämätöntä.
Lattiavalu sekä seinien alaosa oli omistajan mukaan purettu metrin korkeudelle ja kastuneet eristeet poistettu.

Rakenteet kellarihuoneessa pääpiirteittäin:
Alapohjarakenteena maanvarainen betonilaatta, lämmöneristeenä polystyreeni, lattiapinnoitteena maali, ulkoseinät betonia, sisäpuolella seinien yläosissa tiiliverhous, sisäpinnoitteena seinien yläosissa maali.

Porareiästä tehdyn rakenneselvityksen perusteella, kellarihuoneen seinän alaosassa todettiin bitumikerros perusmuurin sisäpinnassa, Leca-harkot oli muurattu kiinni perusmuuriin.
Kunnostustyöselityksen mukaan alapohjalaatan alle, ulkoseinien viereen oli asennettu salaojitus 30 cm:n syvyydelle lattiapinnasta.

Tehdyssä pintakosteusmittauksessa kellaritilan seinien alaosiin ja lattiapintoihin, millään seinä- ja lattiapinnalla ei havaittu kohonneita kosteuslukemia.
Kellarikerroksessa olevia märkätiloja ei mitattu.

Ulkoseinien eristetilojen kosteudet mitattiin  tiiliverhouksen kohdalta, kellarihuoneesta 1.2 – 1.5 m:n korkeudelta lattiapinnasta.
Mittauksien perusteella, seinien eristetiloissa ei todettu ylimääräistä kosteusrasitusta.

Kohteessa suoritettujen tarkastusten sekä pinta- ja poranreikämittausten perusteella, alapohja- ja ulkoseinärakenteissa ei havaittu viitteitä rakennuksen ulkopuolelta kohdistuvasta maakosteusrasituksesta.

Suositeltavat jatkotoimenpiteet:
Kosteudenmittauksen mittareikien paikkaus.

Tehdyt toimenpiteet

  • Saneerattu
  • Työtunnit: 4 - 7h

Lisätietoja