Vesi, kylpyhuoneen lattiakaivo, kosteusvaurio, kosteusmittaus

Kuvaus

Kerrostalo huoneiston osakas oli havainnut kunnostustyötä tehdessään asunnossaan ummehtunutta hajua.
Isännöitsijä tilasi kohteen tarkastuksen kosteusmittauksineen ja toimenpidesuosituksineen.

Rakenteet tutkimusalueella pääpiirteittäin:
Välipohja puurakenteinen,lattiamateriaalina lakattu lautalattia, kylpyhuoneen lattiaa oli korotettu lähes 10 cm:n betonivalulla, lattiapinnoitteena muovimatto, väliseinät puurunkoiset, levytetyt ja laatoitetut seinät, keittiön seinäpinnoitteena maali ja tapetti, huoneistoissa painovoimaninen ilmanvaihto.

Rakenteiden kosteustarkastuksessa ja välipohjarakenteen kosteusmittauksissa havaittiin, kylpyhuoneen muovimaton olevan irti lattiakaivon kohdalta, tämän lisäksi kaivon kiristysrengas oli irti.
Kaivon yläosaan tulevan, kuparisen poistoputken liitoksen tiiviys kaivoon nähden, oli epätiivis
Myös lattiakaivon vieressä, olevan peitelistan alaosassa, oli suihku- ja pesuvesistä aiheutuneita kosteusvaurioita.

Kylpyhuoneen keittiön
vastaisen seinän lautalattiassa oli viitteitä lattiaan kohdistuneesta kosteusrasituksesta.
Keittiön lattialaudoissa kylpyhuoneen vastaisen seinän vieressä, tiskiallaskaapiston alla ja vieressä havaittiin vanhoja kosteusvaurio jälkiä.
Suoritetuissa pintakosteustarkastuksissa, rakenteissa ei havaittu ympäristöään korkeampia pintakosteusarvoja tai normaalista poikkeavia kosteuslukemia.
Välipohjan eristetilan kosteus mitattiin keittiön lattiasta, kylpyhuoneen vastaisen väliseinän vierestä, vanhojen kosteusvauriojälkien kohdalta ==> saatujen arvojen perusteella välipohjarakenne todettiin kuivaksi.

Kylpyhuoneen muovimaton irtoaminen alustastaan oli aiheuttanut kaivon ja maton liitoksen kohdalta, kohdistuneesta kosteusrasituksesta ja padottamisesta, jolloin vettä oli ohjautunut maton alle.
Keittiön lautalattiassa, kylpyhuoneen vastaisen väliseinän vieressä, havaittavat vauriot ovat aiheutuneet mahdollisesti keittiön vesipisteellä olleesta viemäri tai käyttövesiputkivuodosta.

Suositeltavat jatkotoimenpiteet:
Alustastaan osittain irti olevan kylpyhuoneen muovimaton poisto ja lattiakaivon uusiminen sekä betonin rouhinta.
Lattian betonilaatan porareikämittaukset ennen lattian uudelleen pinnoitusta.
Keittiön lautalattian avaus kylpyhuoneen vastaisen väliseinän vierestä sekä keittiön ja kylpyhuoneen väliseinän alaosan avaus keittiön puolelta, kylpyhuoneen lattiakaivon kohdalta ==> mahdollistaa välipohja- ja väliseinärakenteiden alaosien kunnon tarkastamisen ==> rakenteissa mahdollisesti piileviä kosteusvaurioita ei voida havaita rakenteita avaamatta.
Tarvittavat sähkö- ja putkipurkutyöt.
Purkukohteen suojaus ja alipaineistus.

Lisäraportti
Asukas havainnut ajoittain hajuhaittaa portaikssa / huoneistossa, lisä tarkastushetkellä huoneistossa ei havaittu epämääräistä hajua.
Kellarin tarkastuksessa havaittiin ympäristöään korkeampia pintakosteusarvoja kellarin lattioilla sekä kosteuden aiheuttamaa haja haittaa.
Kellarin lattiapintana pinnoittamataon betoni ==>  ympäristöään korkeammat pintakosteusarvot johtuvat todennäköisimmin maakosteudesta.
Kellaritiloissa tuuletus tapahtui ikkunoiden kautta, maakosteuden hajua saattaa päästä rappukäytävään ja huoneistoihin kellarin avonaisista läpivienneistä.

Tehdyt toimenpiteet

  • Saneerattu
  • Työtunnit: 5 - 8h

Lisätietoja