Mikrobivauriot

Mikrobivauriot

Rakenteissa oleva ylimääräinen kosteus voi johtaa mikrobivaurioon. Arkikielessä käytetään myös nimitystä homevaurio. Yleensä syynä on pitkällä aikavälillä salakavalasti syntynyt vesivahinko, joka johtuu esimerkiksi putkien haurastumisesta tai sadevesien katosta tai seinästä vuotamisen vuoksi rakenteisiin päässyt vesi. Toinen yleinen homevaurion aiheuttaja on rakennusvirhe, joka mahdollistaa kosteuden pääsyn rakenteisiin esimerkiksi puutteellisista salaojituksista tai vesieristeistä. Yleisiä virheitä ovat myös suunnittelu-, käyttö-, ja huoltovirheet.

Mikäli tilassa oleskelevilla henkilöillä ovat havainneet oireita, jotka voivat olla peräisin mikrobivauriosta, on syytä teettää sisäilmatutkimus asiantuntijalla.

Mikrobivaurioiden korjaus

Home- tai mikrobivaurion korjaus alkaa sillä, että selvitetään mistä syystä mikrobikasvusto on saanut alkunsa. Vaurioiden tutkiminen perustuu rakenteiden kosteusmittauksiin sekä rakenteista otettaviin mikrobinäytteisiin. Näiden avulla selvitetään ongelman laajuus ja vakavuus.Kun vaurion aiheuttaja on löydetty, sisäilma-asiantuntija tekee rakennustekniset suunnitelmat ja valitaan korjausmenetelmät aiheuttajan poistamiseksi sekä vaurion korjaamiseksi. (Lähteet: Turvallinen vahinkosaneeraus ja jälkivahinkojen torjunta, Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry & Työterveyslaitos, PS-Palosaneeraus Oy)

Etsi mikrobivaurioita